Beslenme

Vücudun su kaybetmesini engellemek için dikkat edilmesi gerekenler

Sıcak yaz günlerinde vücudunun su kaybetmesini engelleyerek zinde kalmak için dikkat etmen gerekenler…

Artık tam olarak yaz geldi diyebiliriz. Yaz mevsiminde denizin, havuzun ve güneşin tadını çıkarmak çok keyifli. Ancak havanın sıcaklığı ve nemin yüksekliği zindeliğimizi olumsuz etkileyebiliyor. Yeterli su tüketmediğimiz zaman halsizlikle veya farklı sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu nedenle doğru bir beslenme planı ve yeterli sıvı alımı ile önlem almamız gerekiyor.

Dehidrasyonu önlemek için dikkat etmen gereken bu sekiz öneriyle yaz boyunca sağlıklı, enerjik ve zinde kalabilirsin!

Yağ Tüketimini Azaltmalısın

Aşırı yağlı yemekler yemek zaten sağlıksız bir alışkanlık. Ancak sıcak günlerde bu vücudunu ekstra yorabilir. Yağda kızartılmış yemekler yerine haşlama ya da ızgara gibi pişirme metodlarını tercih etmelisin. Yemekleri lezzetlendirmek için piştikten sonra az miktar zeytinyağı ekleyebilirsin.

Dengeli Öğünlerle Beslenmelisin

Sıcaklar gün boyu iştahını kesip yemek yeme isteğini azaltabilir. Bu da havanın biraz da olsa serinlediği akşam öğünlerinde gereğinden fazla yemene yol açabilir. Akşamları ana öğününde sağlıklı bir yöntemle pişirilmiş et, tavuk, balık ya da kuru baklagillerin bulunduğundan ve yanında da bolca yeşillik tükettiğinden emin olmalısın. Yemeğini uzun uzun çiğneyerek yavaş bir şekilde bitirmek de sindirim sisteminin işini kolaylaştırıp seni daha zinde kılacak.  

Yeterince Su İçmeye Dikkat Etmelisin

Yeterli su içmek her zaman önemli; ancak sıcağa karşı ısı dengemizi korumak için terleyen ve su kaybeden vücudumuzun sıvı ihtiyacını karşılamak için bu yazın daha da büyük bir önem kazanıyor. Yazın artan sıvı ihtiyacını doğru bir biçimde karşıladığından emin olmalısın.

Günde içmen gereken ideal su miktarı genelde çoğu kaynakta 2 litre olarak geçer. Ancak aslında bu miktar ağırlığının 1 kilosu başına yaklaşık 30 ml olmalı. Fakat çok sıcak ortamlarda uzun süre kalıyorsan veya çok terlemene neden olacak bir egzersiz yapıyorsan bu miktarı 35-40 ml düzeyine çıkarman iyi olur.

 

Günde Bir Maden Suyu İçmelisin

Terlediğinde vücudun sadece su değil sodyum ve klor gibi farklı maddeleri de kaybediyor. Bunları geri koymadığın zaman da yeterince su içsen bile kendini halsiz ve yorgun hissetmeye devam edebilirsin. Bu nedenle her gün bir şişe, içine bir dilim limon atılmış maden suyun içmelisin. Yeşil yapraklı taze sebzeler de mineral deposudur bu nedenle halsizliği önlemek için yemeklerinde ve ara öğünlerinde bunları da bol bol tüketmelisin.

Aşırı Çay ve Kahve Tüketmemelisin

Yeterince sıvı almak için sudan başka sıvılar da tüketebilirsin ancak bu aşırı derecede çay ve kahve içebilirsin anlamına gelmiyor. Bu tür içeceklerin idrar söktürücü olması sıvı eksikliğini artırabilir. Bunun yerine az önce dediğimiz gibi maden suyu ya da taze sıkılmış meyve suyu, ayran veya soğuk çorba içebilirsin.

Domates ve Salatalıktan Vazgeçmemelisin

Yaz salatalarının olmazsa olmazları domates, salatalık ve tatlı biber hem bol su içeren, hem de yüksek miktarda vitamin, mineral ve antioksidan bulunduran harika sebzeler. Marul gibi yeşillikler ile kabak da tokluk hissini artırıp susuzluğu giderir. Bu nedenle onları da ister ana yemeklerinin yanında, ister atıştırmalık olarak ara öğünlerde sık sık tüketmelisin.

Yoğurt Yiyerek Bağırsak Floranı Güçlendirmelisin

Yüksek oranda su içeren besinlerden bir diğeri de yoğurt. Ayrıca mineral içerdiği ve probiyotik olması sayesinde de genel sağlığın açısından da faydalı. Üstelik yoğurt kahvaltıdan akşam yemeğine dek her öğünde rahatça tüketebileceğin esnek bir besin.

 

Yaz Meyvelerinden Faydalanmalısın

Kavun ve karpuz yazın klasik meyveleri ve mükemmel birer sıvı kaynağıdır, ancak yüksek oranda şeker içerdiklerinden onları çok fazla tüketmemelisin. Öğünlerinde bir iki dilim karpuz ya da kavun yemek, sıvı ihtiyacını karşılamak için yeterli.

Ayrıca kırmızı meyveler, üzüm ve şeftali de hem yüksek miktarda su içerdikleri hem de vitamin, mineral ve antioksidan deposu oldukları için vücudunu yaz günlerinde desteklerler. Bu yaz meyvelerini porsiyonlarını kontrol ederek tükettiğinde bağışıklık sisteminin ve cildinin sağlığı gibi farklı faydalarını da deneyimleyebilirsin.

Pratik Acuka Tarifi İçin Malzemeler

Önceki makale

Günlük kaç kalori almalıyız?

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz