GeziYaşam

Sonbahar tatili vazgeçilmezlerinden Kapadokya

Nevşehir sınırları içerisinde yer alan Kapadokya Türkiye’de görülmesi gereken yerler denildiğinde ilk beşte sayılabilecek bir yer. Dünyanın başka hiçbir yerinde şahit olamayacağımız kadar farklı bir coğrafyada yer alıyor.

Kapadokya’nın her köşesinde doğanın nasıl bir sanat eseri haline geldiğini görebiliyorsunuz. Peri bacaları, vadiler, yeraltı şehirleri, kaleler, açık hava müzeleri ve daha görülecek birçok yer var.

Kapadokya’da konaklama için başlıca 5 bölge bulunuyor ancak bu bölgelerin hepsi turistik açıdan kıyasladığımızda az çok aynı olanaklara sahip.

O nedenle aslında aşağıda sayacağım bölgelerin hepsine Kapadokya’nın en önemli turizm merkezleri gözüyle bakabilirsiniz. Kapadokya’da konaklama için bölge seçiminiziyse ulaşım, yeme içme alternatifleri ya da otel fiyatları & tipleri gibi detaylara göre yapabilirsiniz.

  1. Kapadokya’nın turistik merkezlerinden biri ve kalbinin attığı yer sayılan Göreme,
  2. Kapadokya’da en önemli merkezlerden biri olan, hem kaya oluşumları hem de konakları, alışveriş olanakları ve yeme içme mekanlarıyla dikkat çeken Ürgüp,
  3. Kapadokya bölgesinin en yüksek noktası Uçhisar Kalesi’ne ve kaya oluşumlarıyla ortaya çıkan yerleşim yerlerinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapan Uçhisar,
  4. Kızılırmak Nehri’nin iki yakasına kurulmuş, yeraltı şehirleri, eşsiz peri bacaları, çanak çömlek atölyeleri ve şarapçılık gibi birçok geleneği barındıran Avanos,
  5. Ürgüp’e 5 km uzaklıkta yer alan, turistik açıdan oldukça zengin olmasına rağmen daha az kalabalık diyebileceğimiz Ortahisar

Göreme

Kapadokya’nın en turistik bölgesi diyebileceğimiz Göreme, aslında Kapadokya’da konaklama için de en ideal bölgedir.

Göreme, Kapadokya için bir merkez ancak bildiğimiz şehir merkezlerine benzemiyor. Kapadokya coğrafyasının kendine has tarzı Göreme’nin bütününe hakim. Göreme bölgesi çukurda kaldığı için gövdeleri kalın, uçları sivri peri bacalarıyla çevrili, diğer bölgelere göre peri bacası yoğunluğu en fazla Göreme’de bulunmakta.

Göreme’nin güzelliği de işte tam olarak burada. Bölgedeki çoğu yapı, doğal yapıyı bozmadan, betonlaştırmadan inşa edilmiş. Hatta peri bacalarının içerisinde konaklamak isterseniz Göreme’de kaya otel tarzında birçok seçenek bulabilirsiniz.

Kapadokya’da balon izlemek için de en doğru konaklama bölgesi Göreme. Balonların havalandığı vadi Göreme’de bulunuyor ve bölgedeki birçok otelin terasından balonları izlemek mümkün oluyor.

Kapadokya’da görülmesi gereken yerlerin başında gelen Göreme Açık Hava Müzesi, Göreme merkeze yaklaşık 2 km mesafede yer alıyor. Göreme Milli Parkı içerisinde yer alan müzede Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Azize Barbara Şapeli, Çarıklı Kilise gibi pek çok önemli nokta yer alıyor.


Kapadokya’da balon manzarası için en ideal izleme noktası Aşıklar Tepesi
(Aydın Kırağı ve Sunset Point isimleriyle de anılıyor) ise Göreme’nin tam merkezinde yer alıyor. Aşıklar Tepesi’nden en güzel görünen şeylerden biride gün doğumu ve gün batımlarını izlemek olacaktır.

Göreme vadileri de Kapadokya’nın en güzel vadileri desek bence hata olmaz. Kızılçukur Vadisi, Güvercinlik Vadisi, Zemi Vadisi, Güllüdere Vadisi, Kılıçlar Vadisi sadece ilk akla gelenler. Göreme ve çevresinde irili ufaklı birçok vadi görebiliyorsunuz.

Göreme görülmesi gereken yerlerin dışında otel ve pansiyon seçenekleri, yeme içme alternatifleri, alışveriş olanakları ve ulaşım imkanları olarak da oldukça zengin.

Ürgüp

Kapadokya’nın en önemli merkezlerinden Ürgüp, aynı zamanda Kapadokya’nın en büyük yerleşim yeri. Nevşehir merkeze 20 km uzaklıkta yer alan Ürgüp, Kapadokya’da konaklama için tercih edilebilecek ilk bölgelerden biri.

Ürgüp merkezde peri bacaları bulunmasa da Kapadokya coğrafyasının karakterini taşıyan kayalar ve kayalar üzerine inşa edilmiş taş konaklar her sokağa ve caddeye yayılıyor.

Taş evlerin arasında kaybolup bölgeyi sokak sokak arşınlamak için mükemmel bir seçenek. Üstelik, Kapadokya gece hayatı denince de en hareketli bölge. Restoranlar, şarap evleri, barlar ve kafelerle dolu bir çok seçenek bulunuyor.

Ürgüp’te gezilecek yer diye soracak olursanız ilk akla gelen Üç Güzeller ve Temenni Tepesi oluyor. Kapadokya fotoğraflarında gördüğünüz o en tanıdık şapkalı 3 peri bacası işte Üç Güzeller ve Ürgüp merkeze yalnızca 5 dakika mesafede yer alıyor.

Temenni Tepesi’nde ise Ürgüp ve Erciyes Dağı’nı kuşbakışı izleyebilir, kiliseleri ziyaret edebilir ya da bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

Ürgüp vadileri ile devam edecek olursak Kızılçukur Vadisi, Gomeda – Üzengi Vadisi, Pancarlık Vadisi, Pembe Vadi ilk akla gelenler. Ürgüp’te müze tavsiyesi içinse Ürgüp Müzesi ve Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi zaman ayırabileceğiniz seçenekler arasında.

Uçhisar

Nevşehir şehir merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta yer alan Uçhisar, Kapadokya’da nerede kalınır sorusuna verilebilecek cevapların başında geliyor.

Uçhisar, Kapadokya’nın en yüksek yeri olduğu için Kapadokya’nın zirvesi olarak biliniyor. Kapadokya manzarası, Kapadokya’da gün batımı gibi etkinlikler için ilk akla gelen yer.

Ortahisar, Ürgüp, Erciyes Dağı, Mustafapaşa, Göreme, Avanos, Çavuşin kısacası çevredeki her yeri Uçhisar’dan görebiliyor, göz alabildiğine panoramik bir manzarayla karşılaşıyorsunuz.

Tabii ki tüm bu manzara için gitmeniz gereken yer Uçhisar Kalesi. Kapadokya’da gezilecek yerler denildiğinde ilk akla gelenlerden Uçhisar Kalesi, Uçhisar’ın merkezinde yer alıyor. Kale birbirine bitişik iki sivri peri bacasından oluşuyor. Büyük olan peri bacası “Ağanın Kalesi”, küçük olan “Çavuşun Kalesi” olarak isimlendiriliyor.

Uçhisar Kalesi dışında Uçhisar, Kapadokya’yı gezmek için de oldukça ideal bir konumda. Göreme ve Ürgüp’e göre daha ufak ve sakin olan bu beldeden Kapadokya’da gezilecek diğer noktalara kolayca ve kısa sürede ulaşabiliyorsunuz. Restoran, kafe, alışveriş imkanı gibi seçenekler de bölgede bolca bulunuyor.

Avanos

Avanos, Kapadokya’da nerede kalınır denildiğinde ilk akla gelen seçenekler kadar turistik bir bölge olmasa da ben rehberde yer vermek istedim.

Göreme, Ürgüp, Ortahisar ve Uçhisar’a göre daha az turistik bir yapıya sahip Avanos, yerli halkın “gerçek” yaşantısına şahit olmak ve gelenekleri birebir yerinde görmek için en iyi konaklama bölgelerinden biri.

Avanos, Kızılırmak Nehri’nin iki yakasına kurulmuş bir bölge. Avanos’ta gezilecek yerler olarak yeraltı şehirleri, eşsiz peri bacaları, çanak çömlek atölyeleri ve şarapçılık gibi birçok seçenek var.

Avanos’ta görülecek yerler içinse ilk sıralayacaklarım Zelve Vadisi, Özkonak Yeraltı Şehri, Yamanlı Kilise ve Üzümlü Kilise.

Gezilecek, görülecek yerler dışında tabii ki Avanos’ta çanak çömlek yapmak bölgenin en popüler aktivitesi. Aynı zamanda Avanos şarapları da bir o kadar meşhur.

Özellikle çanak çömlek atölyelerinin sahiplerinden şarap ikram edildiğine denk gelirseniz deneme fırsatını kaçırmayın. Bu fırsat dışında tabii ki Avanos’ta yeme içme için tercih edilebilecek restoranlarda da şarap bulabilirsiniz.

Ortahisar

Kapadokya’da konaklama için önereceğim son bölge Ortahisar. Ortahisar da Uçhisar gibi Ürgüp ve Göreme’ye göre daha ufak ve sakin.

Vadi yamaçlarına oyulmuş kaya mağaralarının yerleşimin hakim olduğu Ortahisar, Kapadokya’nın en eski yerleşimlerinden biri. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu bölge, hem coğrafi hem kültürel özellikler, hem de konaklama olanakları açısından Kapadokya’da nerede kalınır sorusuna verilebilecek ideal cevaplardan biri.

Ortahisar’ın en önemli özelliği ise Kapadokya’nın en büyük peri bacası olan meşhur kalesi Ortahisar Kalesi. Dünyanın çok katlı yerleşimlerinin ilk örneklerinden olan bu kale, bölgeyi şekillendiren en önemli unsur. Ortahisar Kalesi çevresi otelleri size konaklama için hem otantik hem de sıradışı bir deneyim yaratabilir.

Ortahisar’da konaklama tercih edecekseniz yakın çevrede vakit geçireceğiniz birçok aktivite bulabilirsiniz. Müze seviyorsanız Ortahisar Etnografya Müzesi mutlaka uğramanız gereken bir yer. Müze içerisinde coğrafyanın kültürünü anlatan hamamlar, yemek sofraları, evler gibi birçok canlandırma var. Belirli dönemlerde ise konserler düzenleniyor.

Doğayı seviyorsanız Balkan Vadisi’nde yürüyüş yaparak İbrahimpaşa Köyü’ne kadar gidebilirsiniz. Yürüyüşle pek aranız yoksa bisiklet turu ya da balon turlarına da katılabilirsiniz.

Buralar dışında Hallaç Manastırı, Cambazlı Kilise ve Pancarlık Vadisi de yakın çevrede ziyaret edebileceğiniz noktalar.

Gezip görme dışında Ortahisar’da yeme içme ve alışveriş olanakları da rahatlıkla bulabilirsiniz. Zaten Kapadokya’nın her bölgesi gibi Ortahisar’da diğer kısımlara oldukça yakın bir konumda bulunuyor.

Sindirim sistemini hızlandıran vitamin ve mineraller

Önceki makale

İzmir Bombası nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir?

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz