Saç ve Cilt BakımıSağlık

Evde nasıl bir cilt bakım rutini oluşturmalısın?

Kimimiz cilt bakımına çok fazla ihtiyaç duymayacağımızı düşünüp sadece gerekli zamanlarda bir nemlendirici ile yetiniriz. Bazılarımız ise kolları sıvayıp çoktan esaslı bir cilt bakım rutini oluşturmuş olabilir.

İşin aslı şu: Cildinin neye ihtiyacı olduğunu en iyi sen bilirsin. 9 adımlı Kore cilt bakım rutinleri veya sadece bir temizleyici ve nemlendirici… Eğer bazı adımların cilt bakımında eksik veya yetersiz olduğunu hissediyorsan, oluşturduğumuz bu cilt bakım rehberi ile eksik taşı yerine koyabilirsin.

Evde doğal içerikli ve ulaşılabilir bakımlar yapmak için Ev yapımı cilt bakım kürleri yazımıza göz atabilirsiniz.

İşte karşınızda cilt bakım rutininin adımları..

1- Cilt Temizleme

Cilt bakımına başlarken, ilk adım cildini makyajdan ve kirden arındırmak. Eğer kullandığın cilt bakım ürünlerinin işe yaramasını istiyorsan, cildini tamamen arındırmalısın. Yüz temizleyicisini hem sabah hem de akşam kullanabilirsin. Eğer makyaj yapıyorsan yağ bazlı makyaj temizleyicileri veya micellar suları kullanarak makyajını temizleyebilirsin.

Makyaj yapmasan da cildini akşamları temizlemen gerektiğini bilmelisin. Gün içerisinde çevresel faktörler sayesinde cildinde biriken kalıntılar, cildin ürettiği yağ ve hava kirliliğini cildinden arındırmak için bir yüz temizleme jeli kullanmalısın. Akşamları cildini bu şekilde temizleyerek tüm gün boyu biriken kirleri temizleyebilirsin. Eğer kuru bir cilde sahipsen köpük formdaki temizleyicileri, karma ve yağı cilde sahipsen de jel formdaki temizleyicileri tercih edebilirsin.

2-Tonik

Eğer cildinin tamamen arınmasını ve üzerine uygulayacağın bakım ürünlerini daha etkili hale getirmek istersen, cildini temizledikten sonra tonik uygulamalısın. Özellikle yağlı bir cilde sahipsen, geniş gözeneklerinin sıkılaşması için kalan kalıntıları mutlaka arındırmalısın. Bunun için alkol içermeyen tonikleri tercih edebilirsin.

Eğer kuru cilde sahipsen de, cildine ışıltı ve yumuşaklık verecek, cildini besleyecek bir tonik tercih edebilirsin. Hassas bir cilde sahipsen, cildini temizledikten sonra oluşan rahatsızlık hissini ve kızarıklığı, hassas ciltlere uygun bir tonikle yatıştırabilirsin.

3- Probleme Yönelik Bakım

Hepimizin cilt tipi ve ihtiyaçları birbirinden farklı. Akneler, cilt lekeleri, kırışıklıklar, kızarıklıklar ve bunun gibi diğer cilt problemleri, kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Cilt bakımında da düzenli olarak bu cilt problemlerine odaklı bölgesel bakımlar uygulamalısın.

Hedef odaklı bu bakımları, cildini tamamen temizledikten sonra uygulayarak çok daha etkili sonuçlar alabilirsin. Tonik adımından sonra, ani çıkan sivilcelerin için sivilce kremini, cilt lekelerin için serumları, kırışıklık ve ince çizgilerin için de kırışıklık kremini uygulayabilirsin.

4-Serum

Serum, cilt bakım rutininin olmazsa olmaz adımlarından biri. Düzeltici ve onarıcı etkisi olan serumlar, cildi nemlendirme adımına hazırlarlar. Serumların en önemli görevi, üzerine uygulanan cilt bakım ürünlerinin etkilerini artırması.

Özel içerikleri sayesinde, diğer ürünlere oranla cilde daha hızlı bir şekilde nüfuz edebildikleri için çok işe yarıyorlar. Bu yüzden serum adımını atlamamanı öneririz. Cildinin ihtiyacına göre seçeceğin serum, cildinde gerçekten büyük bir fark yaratacak.

Eğer cildinin neme ihtiyacı varsa hyalüronik asit serumu, kırışıklık ve ışıltı kaybı varsa C vitamini serumu kullanabilirsin. Cilt bakımında hangi serumu kullanman gerektiğini öğrenmek için bu yazımıza göz atabilirsin.

5-Göz Çevresi Bakımı

Göz çevresine bakım yapmak, asla unutmaman gereken bir adım! Göz çevresinin, cildin geri kalanına oranla çok daha hassas olduğunu düşünürsek, nemsiz kalması anında ince çizgilere davetiye çıkarabilir. Bu yüzden göz çevrene nemlendirici sürmeyi atlamamalısın.

İlk kırışıklık ve ince çizgilerin göz çevresinde kendini gösterdiğini unutma, bu bölgeyi nemsiz bırakırsan yaşlanma belirtileriyle o kadar erken karşılaşırsın. İyi bir göz kremi edinmeli ve aksatmadan uygulamalısın. Besleyici yağlar ve nemlendirici içerikler barındıran göz kremleri, göz çevrenin bakımı için son derece yeterli olacaktır.

6-Nemlendirici

İster yağlı istersen hassas bir cilde sahip ol, cildi nemlendirmek en önemlisi. Uzun adımlar içeren bir cilt bakım rutini uygulamasan bile cildini düzenli olarak temizlemek ve nemlendirmek senin için vazgeçilmez olmalı. Özellikle kuru bir cilde sahipsen, nemlendirme adımı cildinin kuru görünümünü giderecek, pul pul dökülmesine engel olacak.

Yağlı bir cilde sahipsen, nemlendirici kullandığında cildinin daha fazla yağlanacağı önyargısını ise bir kenara bırakmalısın. Jel formüldeki yağsız nemlendiricileri tercih ederek cildinin nem dengesini sağlayabilir, böylece cildinin daha fazla sebum üretmesine engel olabilirsin.

Ciltte ağırlık yaratmayacak, içerik bakımından zengin bir nemlendiriciyi cilt bakım rutinine dahil ettiğinde, cildinin çok daha taze, canlı, nemli ve ışıl ışıl sağlıklı göründüğünü fark edeceksin.

7-Güneş Kremi

Güneş kremi uygulamadan sokağa adım atmaman gerektiğini biliyorsundur, hem de sadece yazın değil, yılın her günü! Güneş ışınları, cildin çok daha erken yaşlanmasına sebep oluyor. Kırışıklıklar, lekeler, cansızlık ve elastikiyet kaybı gibi yaşlanma belirtilerini mümkün olduğunca geciktirmek için mutlaka güneş koruyucu krem uygulamalısın.

Güneş kremlerinin kalın ve yoğun yapıda olmaları artık eskidendi, artık makyajından önce kullanabileceğin incecik güneş kremleri ve gün içinde tazeleyebileceğin sprey güneş koruyucular var. Eğer güneş kremini cilt bakım rutininin son adımı olarak alışkanlık haline getirirsen, gerçekten de cildin için yapabileceğin en iyi şeylerden birini yapmış olacaksın.

8-Peeling

Cildini ölü derilerden arındırmak için peelingi cilt bakım rutinine dahil edebilirsin. Haftada 2-3 kez cildine peeling yaparak ölü derilerden arınabilir, gözeneklerinin arınmasını sağlayabilirsin. Böylece cildin çok daha canlı, taze ve sağlıklı görünecektir. Peeling seçimini cilt tipine göre yapmalısın.

 

Örneğin hassas bir cilte sahipsen ince tanecikli nazik peelingleri tercih edebilir ve haftada en fazla 2 kere uygulayabilirsin. Eğer sivilceli bir cilde sahipsen, partiküllü peelingler yerine, cildi mikro bir şekilde soyan arındırıcı peelingleri tercih edebilirsin.

9-Maske

Yüz maskeleri, cilt bakım rutinlerimizin en keyifli adımlarından. Haftanın belirli günleri yüze maske uygulamak tamamen kendimizi şımartmak için birebir. Üstelik cilt problemlerine odaklı, etkili bir çözüm sundukları için maskeler de cilt bakımının olmazsa olmazlarından. Kil maskeleri, nemlendirici maskeler, arındırıcı maskeler, soyulabilen maskeler ve kağıt maskeler… Seçenekler bu kadar çokken, cilt tipine göre doğru maskeyi seçmek de meşakkatli bir iş. Pratik ve hızlı bir nemlendirme istiyorsan kağıt yüz maskelerini kullanabilir, yağlı bir cilde sahipsen ve cildini arındırmak istiyorsan kil maskelerini tercih edebilir, siyah nokta ve gözeneklerini gidermek için de soyulabilir siyah maskeleri cilt bakım rutinine dahil edebilirsin. Haftada 2-3 kere uygulayacağın yüz maskeleri ile cildinde  büyük farklar yaratabilir.

Vücuttaki ödemi dışarı atmaya yardımcı zerdeçal çayı

Önceki makale

2022 Yılında Koç Burcunu Neler Bekliyor?

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz