Saç ve Cilt BakımıSağlık

Covid-19 sonrası saç dökülmesi neden olur, nasıl geçer?

Saçlar, bir döngü halinde doğup büyümekte, istirahatte bekledikten sonra vücuttan dökülerek atılmaktadır. Saçlarda bu canlılık döngüsü yaşam boyunca devam etmektedir. Günde 70-100 saç telinin kaybedilmesi sonrası yeniden saçlar üretilmektedir. Eğer günlük saç teli kaybı 100’den fazla olursa ve bu sorun kontrol altına alınmayarak devamlı bir hale gelirse 6’ıncı aydan sonra kronikleşebilmekte, saçlarda seyrelmeyle birlikte hacim kaybı gözlenmektedir.

Covid-19 enfeksiyonunu geçirenlerde hastalık sonrası saçlarda dökülme görülebilmektedir.Vücudun maruz kaldığı her türlü stres, enfeksiyon, travma, ateşli hastalıklar, yoğun kilo kaybıyla giden diyetler, bazı ilaçlar, doğum sonrası hormonal değişiklikler, tiroit hastalıkları ve demir, çinko, biyotin eksikliği gibi beslenme yetersizliklerinden kaynaklanan faktörler saç dökülmelerine neden olabilmektedir.

Bu faktörlerin etkisiyle dinlenme döneminde olan saçlar 2-4 ay sonrasında dökülerek vücuttan atılabilmektedir. Covid-19 enfeksiyonu sürecinde yaşanan yoğun stres, yüksek ateş ve ilaçların muhtemel yan etkileri nedeniyle enfeksiyondan 2-4 ay sonra saç dökülmesi görülebilmektedir.Koronavirüse bağlı görülen tek saç sorunu ise yaygın dökülme değildir.

  • Alopesi areata (saç kıran)
  • Saçlarda gri renk değişikliği
  • Erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi)’nde de artışlar bildirilmektedir.

Koronavirüsün saçlar üzerindeki etkisiyle ilgili olarak yakın zamanda Japonya’da yapılan bir bilimsel çalışma, hastalık sonrası geç dönemde nefes darlığı, öksürük, halsizlik, koku almama gibi belirtilerin yanı sıra hastaların %24,1’ inde yaklaşık 56’ıncı günde saç dökülmesinin başladığı saç dökülmesi süresinin ortalama 76 gün olduğunu ortaya koymaktadır.

Covid-19 Sonrası Nasıl Beslenmeliyiz Neler İyi Gelir?

Covid-19 enfeksiyonu herkes için önemli bir stres kaynağıdır. Hastalığı özellikle ağır geçirenlerde ne yazık ki psikolojik stres, anksiyete, depresyon gibi ruhsal problemler bir süre daha devam edebilmektedir.

Bu stresin devam etmesi, özellikle saç dökülmesi de olan kişilerde iyileşmenin yavaş olmasına yol açmaktadır. Bu nedenle psikolojik stresi çok yoğun olan ve stresle baş etmekte zorlanan kişilerin psikolojik destek almaları önerilmekle birlikte bunun geçici bir süreç olduğu unutulmamalıdır.

Bu süreçte beslenmemize dikkat ederek, gerekirse dermatologlardan yardım alarak saç dökülmesi sürecimizi en az hasarla atlatabiliriz.

Beslenme saç gelişiminde oldukça önemlidir. Kıl folikülleri protein ve demirden zengin ortamda daha hızlı büyüme imkanı bulabilir. Ayrıca biotin, çinko, D vitamini de saçı besleyen diğer vitaminlerdendir.

Bu amaçla özellikle proteinden zengin;

  • Yumurta
  • Somon ve deniz mahsulleri
  • Avokado
  • Ispanak
  • Kırmızı ve beyaz et
  • Badem
  • Yoğurt
  • Meyve ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

Beslenmenize dikkat etmenizin yanı sıra Covid-19 sonrası kandaki demir, B12, çinko ve D vitamini gibi genel değerleri kontrol ettirmenizde fayda vardır. Kanda yeterli düzeyde olmayan bu değerler saç dökülmesi sorununuzun devam etmesine neden olur.

Uzmanlar eğer  bu  parametrelerde bir bozukluk bir düşüklük söz konusu değilse dermatologların tavsiyesi ile multivitamin ve multimineral içerikli kapsül destekleri kullanmak, saçları güçlendirmek ve dökülmeyi azaltmak amaçlı özel seçilecek şampuanlar önermektedir.

Koronavirüs nedeniyle oluşan saç dökülmesinin genelde kendi kendine iyileşme gösterdiğini, dökülmenin azalmasından sonra yeni saçlar çıkarak, seyrekliğin tekrar düzeldiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Ayrıca saç dökülmenizi yavaşlatacak öneriler için Saç dökülmesini yavaşlatan öneriler nelerdir?  yazımıza göz atabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı nerelerde kullanılır, ne işe yarar?

Önceki makale

2022 Burç Yorumları, Ocak ayında burçları neler bekliyor

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz