SağlıkSağlıklı Beslenme

Bağışıklığı güçlendiren besinler nelerdir?

Vücudunun hastalıklara karşı savunma sistemi olan bağışıklığını güçlendirmek için hangi besinleri tercih etmelisin?

Yaz kış  hastalıklardan korunmanın önemli kurallarından biri de, yediklerine dikkat ederek bağışıklık sistemini güçlü tutmak. Sağlıklı besinleri yeterince tüketerek vücudunun gereken desteği almasını sağlayabilirsin. Bağışık güçlendirici gıdalar dendiğinde akla ilk C vitamini deposu turunçgiller gelse de bağışıklık sistemin için kilit önem taşıyan farklı besinler de var.  

İşte özellikle de kış aylarında beslenme listene mutlaka eklemen gereken 8 besin.

Kırmızı Biber

Yapılan çalışmalar kırmızı dolmalık biberin portakaldan neredeyse 2 kat fazla C vitamini içerdiğini ortaya çıkardı. Bu sebze aynı zamanda vücuduna beta karoten desteği de sağlayacak. Bu nedenle kırmızı biberi ister közleyerek, ister çiğ halde salatalarına ekleyerek düzenli olarak tüketmelisin.

bağışıklık güçlendiren besinler

Brokoli

Brokoli de hem C vitamini hem de A ve E vitamini deposu bir sebze. Ayrıca lif ve antioksidan da içeriyor. Ancak bu sağlıklı özelliklerinden faydalanmak için brokoliyi tüketirken onu çok fazla pişirmemen gerekiyor, aksi takdirde besin değerini kaybediyor.

Sarımsak

Yemeklerinin lezzet seviyesini artırmanın en sağlıklı yöntemlerinden biri sarımsak eklemek. Sarımsak bağışıklık artırıcı özellikleriyle biliniyor. Yapılan araştırmalar düzenli olarak sarımsak tüketenlerde, tüketmeyenlere oranla daha az soğuk algınlığı görüldüğünü gösteriyor. 

Zerdeçal

Parlak sarı renkli baharat zerdeçal kurkumin adlı özel bir madde içeriyor. Hem bağışıklığı güçlendiren hem de antiviral özelliklere sahip kurkumin, aynı zamanda egzersize bağlı kas hasarını da onarmaya yardımcı oluyor. Bu nedenle Hint mutfağına özgü bu mucize baharatı yemeklerine bol bol eklemeni öneriyoruz!

bağışıklık güçlendiren besinler

Kivi

Potasyum ve K vitamini açısından çok zengin olan kivi, bunların yanı sıra özellikle de C vitamini içeriğiyle bağışıklık sisteminin en büyük destekçilerinden biri. Üstelik kivide portakal ve limona kıyasla 2 kat daha fazla C vitamini bulunuyor.

Badem

Badem harika bir E vitamini deposu. Uzmanlar yetişkinlerinden günde 15 mg E vitamini tüketmesini gerektiğini söylüyor. Yarım fincan badem tükettiğinde bu miktarı almış oluyorsun. Bademin bir diğer faydalı özelliği ise güçlü bir antioksidan olması.

Zencefil

Zencefil vücudundaki kronik ağrıları, iltihabı azaltan ayrıca mide bulantısını da giderebilen bir baharat. B6 içermesi ile bağışıklık sistemini de destekliyor.

Ispanak

C vitamini bakımından çok zengin bir sebze olan ıspanak beslenme listenden eksik etmemen gerekenlerden. Antioksidan ve beta karoten de içeren ıspanağı mümkün olduğunca az pişirerek tüketmen öneriliyor.

 

Gusül abdesti nasıl alınır? Boy abdesti alınışı

Önceki makale

Karın bölgesindeki yağları eritememenin sebepleri nelerdir?

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz