Sağlık

Bağırsakları İhmal Etmek Sağlığımızın Çöküşü Olabilir mi?

Bağırsak sağlığının gerçekte ne olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

Psikobiyotikler? Mikrobiyomlar? İyi ve kötü bakteri?

Ancak son araştırmalar ciddiye alınacak olursa, kilo verme yeteneğimizden, ne kadar iyi uyuduğumuzdan, kaç tane squat yapabildiğimizden, ne kadar mutlu olduğumuzdan ve hatta hastalıklara karşı ne kadar bağışık olduğumuzdan bağırsaklarımız sorumlu olabilir.

“Basitleştirmek gerekirse, bağırsaklarımız, vücudun işlevini yerine getirmek için diğer hücrelerimizle birlikte çalışan mikrobiyom adı verilen bir bakteri ekosistemiyle doludur.

“Önemli olan şu ki, bu trilyonlarca farklı bakteri türü, onları canlı ve mutlu tutmak için onlara bakmamıza ve onları beslememize güveniyor.

“Bunu şöyle açıklıyoruz: iyi bakteriler bağırsaklarınızda bir partide, ancak eğlenmek ve birbirleriyle konuşabilmek için iyi yiyeceklere ve birkaç B Vitaminlerine ihtiyaçları vardır.

“Doğru bakım olmadan, bağırsaklarımızdaki denge bozulabilir ve o zaman sağlığımızda ve esenliğimizde büyük değişiklikler görürüz.”

Peki bağırsak bakterilerimize dikkat etmezsek ne olur?

“Düzgün çalışmıyorlarsa, bizi başka şekillerde etkileyebilir.

“Birkaçını listelemek için: artrit, otoimmün hastalık, kilo kaybı, uyku, cilt bozuklukları vb.

“Daha yeni keşfedilen büyük bir sorun, zayıf bağırsak sağlığının zihinsel sağlığınızı ne kadar etkilediğidir.

“Bağırsaklarınızın ve beyninizin sürekli olarak birbirleriyle iletişim kurduğu keşfedildi.

“Fiziksel olarak Vegus siniriyle ama aynı zamanda kimyasal olarak da bağlılar.

Serotoninimizin (mutlu kimyasal) yüzde 95’inden fazlası bağırsakta bulunur.

-Sevdiğin birini görürsen midende kelebekler uçuşur.

-Bir karar vermeniz gerekiyorsa, içgüdülerinize güvenirsiniz.

-Eğer gergin olduğunuz büyük bir sunumunuz varsa – muhtemelen ondan hemen önce çok fazla tuvalete gidiyorsunuzdur.

Fakat beynimizde yaşadıklarımız bağırsak tepkimizi etkilerken, her iki şekilde de çalışır.Son araştırmalar, bağırsaklarımızda olup bitenlerin beynimizi de etkilediğini gösteriyor.Dünya Sağlık Örgütü kısa süre önce kapsamlı bir inceleme yaptı ve 10 kişiden dokuzunun bağırsaklarımızı en iyi şekilde sağlıklı tutmak için diyetlerimizde yeterince lif almadığını tespit etti.

Günde 30 gr lif ihtiyacımız var.Yediğimiz yiyeceklerin çoğunda lif var – sadece daha fazla yememiz gerekiyor.Sebzeler, özellikle sebzenin kabuğu olmak üzere bir sürü lif içerir, bu yüzden bırakın.Kuruyemişler, tohumlar, bezelye ve fasulye, alımınızı büyük ölçüde artıracaktır.

 

BAĞIRSAK SAĞLIĞINA NEREDEN BAŞLAMALIYIZ?

Bir yemek günlüğü ile başlayın.Ne yediğimizi bildiğimizi düşünüyoruz, ancak bir ay boyunca günlük olarak yazmak, gerçekten kalıpları gördüğünüz ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gereken yerleri belirlediğiniz zamandır.

İster her hafta aynı şeyleri yiyor olun, isterse hafta sonları aşırıya kaçıyor olun, başlamak için en iyi yer burasıdır.

Bunu bir kez yaptıktan sonra, aynı yiyecekleri tekrar tekrar yediğiniz veya yeterince lif almadığınız veya çok fazla işlenmiş yiyecek yediğiniz günleri takip edin.

Daha Fazla Lif Yiyin

Diyetinize daha fazla lif eklemeyi hedefleyin.

Daha fazla sebze, cildinizi sebzede bırakmak, kuruyemişler ve tohumlar, bezelye ve fasulye, başlamanız için harika kaynaklardır.

Ayrıca lezzetli, sağlıklı ve günlük ihtiyacınızın üçte biri olan her 35g’lık barda size 10g veren yeni bir fiber bar yelpazemiz var.

Çeşit Çeşit Çeşit

Hepsi farklı yiyeceklerden hoşlanan pek çok bakteri türü vardır, bu nedenle haftada 30 farklı meyve ve sebze türünü hedefleyin.

Üç kırmızı yerine yeşil, sarı ve kırmızı biberiniz olsa bile, bu önemli.

Ya da sadece ıspanak yerine  karışık salata yapın. Ayrıca her şeyi gerçekten değiştirmek için her hafta yeni bir tarif pişirmeyi deneyin.

Hidrat

Yeterince su içmenin bağırsakların astarlanması üzerinde oldukça faydalı bir etkiye sahip olduğu ve bağırsaktaki iyi bakteri dengesine yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Hidratlı kalmak, sağlıklı bir bağırsağı teşvik etmenin basit bir yoludur.

Günde en az 1,5 litre su ile kendinizi tamamlayın.Mevcut kilonuza göre kaç litre su içmeniz gerektiğini öğrenmek için Kilonuza göre ne kadar su tüketmelisiniz? yazımıza göz atabilirsiniz.

Stresinizi Yönetin

Yemek günlüğünüzün bir parçası olarak, her gün stres seviyenizi yazın ve kalıplar olup olmadığını görmek için geriye bakın.

Sizi strese sokan belirli şeyler (trafik, iş, sosyal medya) fark ederseniz, onlardan zaman ayırarak veya düzenli molalar vererek bunları gidermeye çalışın.

Dikkatli yiyin

Kulağa biraz garip gelebilir, ancak yemek yemeye daha fazla zaman ayırmanız bağırsak sağlığınız için büyük bir fark yaratabilir.

Yavaşlatmak. Daha fazla çiğneyin. Ve başka şeyler yaparken yemek yememeye çalışın.

Siyah Noktalardan Nasıl Kurtuluruz?

Önceki makale

Sağlıklı yaşam için pratik bilgiler!

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz