Açlık krizleri aniden bastırıyorsa bu yöntemler işine yarayacaktır.
Mutlaka senin de zaman zaman aniden bir şeyler yeme hissine kapıldığın oluyordur. Ya da kimi zaman tabağındaki yemeği bir anda bitirdiğini fark ediyor olabilirsin. Belki de bazen kendini buzdolabının önünde ‘Ne yesem?’ diye düşünürken buluyorsun. Bu gibi durumların genel ismi hepimizin bildiği gibi ‘açlık krizi.’ Açık krizlerinin nedeni hormonal bir bozukluktan psikolojik bir soruna kadar birçok şey olabilir.
Eğer hormonal bir problemin yoksa, anlık yemek yeme isteklerini yapacağın birkaç ufak değişiklik ve uygulayabileceğin birkaç basit ipucu sayesinde kolaylıkla önleyebilirsin.
Açlık krizlerinde insanlar en sık unlu ve şekerli besinlere yöneliyor. Çünkü bunlar kan şekerini bir anda yükseltiyor. Ancak rafine karbonhidratlardan uzak durmak gerekiyor çünkü bunlarla aniden yükselen kan şekeri yine aynı hızda düşüyor. Bu da yeni bir açlık krizi demek oluyor.
Öncelikle, midenin daha uzun bir süre doluluk hissi yaşamasını sağlayarak açlık krizlerinin önüne geçmek için, posa içeriği yüksek besinler olan çiğ veya pişmiş sebzeleri bolca tüket.
Nohut, fasulye, yulaf ve bulgur da posa açısından zenginler. Sindirim süresi uzun olan proteinler de kan şekeri seviyesini dengede tutar. Bu nedenle her öğünde et, balık, baklagil, yumurta ve yoğurt gibi protein kaynağı besinlerden birini mutlaka tüketmelisin. Yemekten sonra tatlı krizlerine giriyorsan bunun yerine kendini meyve yemeye zorlayabilirsin.
Tarçın kan şekerini dengelemeye ve yeme ataklarını engellemeye yardımcı olan bir baharattır. Tarçını suyuna ekleyebilir, meyve ya da yoğurdun üzerine serpebilirsin.
Peki açlık krizlerini önlemek için ne sıklıkta yemek yemelisin?Acıkmadan yemek yememelisin ancak yemek için çok fazla acıkana kadar da beklememelisin. Bunun için en iyi yöntem az ve sık yemen. Herkesin metabolizması farklı olsa da genellikle yemeklerden 3-4 saat sonra kan şekeri düşüyor. Bu aralıklarda sağlıklı bir atıştırmalık tüketerek kan şekeri seviyeni dengede tutabilir, anlık açlık krizlerini bastırabilirsin.
Bir diğer yöntem de bir açlık krizinin yaklaştığını hissettiğinde bir büyük bardak su içmek. Çünkü bazen susuzluk ile açlık hisleri birbirine karıştırılabilir. Su içtikten sonra biraz bekle ve eğer yaşadığın açlık hissi aslında susuzluk değilse ve hala bir şeyler yemek istiyorsan sağlıklı bir atıştırmalık tüket. Günde bir iki bardak şekersiz kahve ya da yeşil çay tüketimi de iştahını kontrol etmene yardımcı olabilir.
Açlık krizlerini önlemek için beslenme alışkanlıkları haricinde bazı günlük alışkanlıklarını da düzenlemelisin. Eğer uykunu yeterince almıyorsan bu da açlık krizinin bir başka sebebi olabilir. Çünkü uykusuzluk iştah hormonlarını etkileyerek açlık krizlerine karşı daha savunmasız olmana yol açar. Vücudunun dinlenmesi ve yenilenmesi için günde ortalama sekiz saat uyumalısın.
Eğer açlık krizlerinin duygusal sebeplerden dolayı tetiklendiğini düşünüyorsan, bir anda acıktığında yemek yemek yerine meditasyon, çeşitli hobilerle uğraşmak ya da düzenli egzersiz gibi aktiviteler yapabilirsin. Düzenli fiziksel aktivite de insülin direncini kırmakta çok etkilidir. Düzenli olarak spor salonuna gitmek, bunu yapamadığın günlerde ise tempolu yürüyüş ya da bisiklete binme gibi orta şiddette bir egzersiz ile açlık krizlerinin önüne geçebilirsin.