Pratik Bilgiler

Gaz sancısına ne iyi gelir?

Gaz Sancısı Nedir?

Gaz sancısı,  besinlerin sindirimi esnasında bağırsak ve midede hava meydana gelmesi veya istemsiz olarak yutulan hava ile ortaya çıkabilmektedir.

Aşırı hava yutulması neticesinde ya da besinlerin sindirimi sonucunda ortaya çıkan gazın artması, vücudun bu gazı atmasını olanaksız hale getirir ve gaz sancısı meydana getirir.

Tüketilen yemeklerin içeriği, hızlı yemek yeme, hareketsiz bir yaşam sürmek, yemek yerken ağzın çok açık kalmasına gibi pek çok faktör gaz sancısına sebep olabilir. Sağlıklı bir sindirimin sonucu olarak bir birey, günde yaklaşık 20 kez gaz çıkartır.

Her yaş grubundan insanın başına gelir ama bebeklerde daha sık gaz sancısı sıkıntısı yaşanmaktadır. Çünkü 2-3 haftalık olduktan sonra daha fazla süt tüketmeye başladığından bağırsaklarında oluşan gaz miktarı artar ve henüz gelişmemiş olan sindirim sistemleri bebeklerin gaz çıkarmasını zorlaştırır.

Beslenme alışkanlıklarının yanı sıra günlük rutinler bile gaz sancısına neden olabilir. Gaz sancısı beraberinde şişkinlik, ishal veya kabızlık ile daha da şiddetlenme eğilimi gösterir.

Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Gaz sancılardan kurtulmak için uygulanabilecek bazı bitkisel yollar mevcuttur:

  • Yoğurt ve kimyonu karıştırarak yemeklerden sonra 1 kaşık yerseniz hazımsızlığı gidererek gaz sancısını önler.
  • Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir.
  • Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar.
  • Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır.
  • Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir.
  • Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir

Yetişkinler ve sütle mamayla beslenen bebeklerin tedavi yöntemleri de farklılık gösterir.

Vücudun vitamin eksikliği belirtileri nelerdir?

Önceki makale

Frambuazlı Browni Tarifi, vazgeçilmeziniz olacak..

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz