Sağlık

Hindistan cevizi yağı nerelerde kullanılır, ne işe yarar?

Hindistan cevizinin son yıllardaki popülerliğinin en önemli nedeni, sağlık üzerindeki faydalarıdır. Birçok vitamin ve minerali, ayrıca bazı yararlı bitkisel bileşenleri önemli miktarda içeren hindistan cevizi yağı, hindistan cevizinin bir meyve olarak içerdiği lif haricindeki birçok yararlı öğeyi konsantre şekilde içerir.

Bu özellikleri nedeniyle şampuanlar, saç kremleri, vücut losyonları ve nemlendirici özellikli kozmetik ürünlerin birçoğunun içeriğinde yer alır. Ayrıca vücut üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle hem cilde, saçlara yüzeysel olarak uygulanabilir hem de besinlerin içerisine eklenerek tüketilebilir.

  • Saç Sağlığını Olumlu Etkiler

Hindistan cevizinin en büyük faydalarından bir tanesi saç sağlığını geliştirmesidir. Saçların daha parlak ve sağlıklı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olan hindistan cevizi yağı, bir saç bakım ürünü veya saç maskesi olarak kullanılabilir. Özellikle saçlardaki cansız ve mat görünümün giderilmesine yardımcı olan hindistan cevizi yağı aynı zamanda saç derisinin güçlendirilmesinde de etkilidir.

 

  • Cildin Güzelleştirilmesine Yardımcı Olur

Yapılan bazı bilimsel araştırmalarda hindistan cevizi yağının cilt üzerine uygulanmasının, cildin koruyucu bariyerlerini güçlendirdiği ve inflamasyonu azalttığına yönelik sonuçlara ulaşılmıştır. Bu nedenle cildin güzelleştirilmesi, nemlendirilmesi, UV ışınları gibi zarar verici etkenlerden korunması ve akne, kuruluk gibi cilt sorunlarıyla mücadele edilmesi gibi açılardan hindistan cevizi yağının bir bakım olarak kullanımı önerilebilir.

  • Güçlü Antioksidanlar İçerir

İnsan vücudunda antioksidan olarak görev yapan birçok bitkisel kaynaklı fenolik bileşen, hindistan cevizi yağında yer alır. Gallik asit, salisilik asit, kumarik asit, kafeik asit gibi bu bileşenler vücutta serbest radikalleri nötralize ederek oksidatif stresi azaltır. Bu nedenle hindistan cevizi yağı; vücudu ve cildi hasar, kanserleşme, stres gibi olumsuzluklara karşı korumada etkilidir.

  • Kalp Sağlığını Destekler

Yukarıdaki faydaların yanı sıra mutlaka belirtilmesi gereken bir diğer nokta ise hindistan cevizi yağının tıpkı diğer yağlar gibi fazla miktarda tüketildiğinde olumsuz etkiler yaratabileceğidir. Gereğinden fazla yağ tüketiminin obezite, yüksek kolesterol ve trigliserit düzeyleri, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini artırma gibi sorunlara yol açtığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle günlük yağ gereksinimi karşılanırken tercih edilen yağların bir miktarı hindistan cevizi yağı ile değiştirilerek kullanılmalıdır.

  • Sağlıklı yemekler için kullanın

Hindistan cevizi yağı ısıya dayanıklıdır, besin değerini korur. Sağlıklı yemekler yapmak için çorba, omlet ve sebzelerde kullanılabilir.Ayrıca pratik ve sağlıklı tatlı tariflerinde baş rol oynamaktadır.

Üstelik, kullandığınız yiyecek ve tatlılara hoş bir aroma verip lezzetlerini arttırmaktadır.Bunların dışında kahvenize bir tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı eklemenin gün boyu tok tuttuğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanser hücrelerinin oluşumunu engellediğini biliniyor.

  • Ağız ve diş sağlığım için yararlanın

Ağız içi temizlik ve bakımı için Hindistan cevizi yağı sık kullanılmaktadır. Son zamanlarda doğal ürünler kullanmak isteyen birçok kişinin  oil pulling( yağ çekme) işlemi sırasında en çok tercih ettiği yağdır.

Bir yemek kaşığı yağı alıp ağız içinde 15-20  dakika kadar çalkalayıp işlem sonunda yağı tükürün ve yarım saat kadar herhangi bir şey yiyip içmeyin. İlk etkisi, ağız ve diş sağlığına yöneliktir. Diş eti kanamalarına iyi gelen oil pulling, ayrıca diş beyazlatma, tartarları yok etme, diş eti rengini düzeltme, damak tadını iyileştirme gibi etkilere sahiptir.

Ev tozu akarı (Mite) alerjisi nedir, nasıl geçer?

Önceki makale

Covid-19 sonrası saç dökülmesi neden olur, nasıl geçer?

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz