BeslenmeGenelSağlıkSağlıklı Beslenme

Bağışıklığı güçlendiren içinizi ısıtacak çay tarifleri

Kış mevsiminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitki çaylarının etkili olabileceğini belirten uzmanlar, miktarlarına dikkat edilerek tüketilmesini tavsiye ediyor.

Günümüzde doğanın şifa verici gücünden faydalanmaya devam ediliyor. Özellikle de vücut direncini arttırmak için bir desteğe ihtiyaç duyulduğunda bitkilere sıklıkla başvuruluyor. İşte sana bağışıklığını güçlendirmek amacıyla başvurabileceğin, geçmişten günümüze doğanın şifalı gücünü taşıyan 8 bitki çayı:

1-Kara Mürver Çayı

Mürver ağacı doğanın mucizevi bitkilerinden biri. Sadece meyvesi değil, çiçeği de içerdiği bol antioksidanla beyaz kan hücrelerini arttırarak bağışıklığı destekliyor. Soğuk algınlığı ve grip semptomlarını gidermede yardımcı olan bu şifalı bitki, C vitamini açısında da çok zengin, kötü kolesterolü düşürüyor ve kalp sağlığına da iyi geliyor.

Kara mürver çayı nasıl demlenir?
Hazırlanışı:
  • 400 ml suyu bir cezvede kaynatın.
  • Kaynayan suyun içine kara mürver tanelerini ekleyin.
  • 5 dakika kadar demlenmesi için bekleyin.
  • Demlenen kara mürver çayını bir süzgeçten süzerek bardağa aktarın.
  • İlk sıcaklığı geçtikten sonra çayı tüketebilirsiniz.

2-Papatya Çayı

Güçlü bir bağışıklık sistemi için iyi uyku olmazsa olmazdır. Uykusuzluk deyince papatya çayının ilk önerilen çaylardan biri olmasının bir sebebi var; çünkü papatya çayı yatıştırıcı, sakinleştirici özelliğiyle bilinir. Sadece doğanın zarif bir bitkisi olmakla kalmayan papatya aynı zamanda mide ve bağırsaklar için rahatlatıcıdır, enfeksiyonlara karşı kullanılır, bulaşıcı hastalıklara karşı vücut direncini artırmaya destektir.

Papatya çayı nasıl demlenir?

Hazırlanışı:

  • 500ml içme suyu
  • 3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya

İlk olarak suyu ocakta kaynatın. Daha sonra kurutulmuş papatyaları da suyun içerisine ekleyin. Çayı 3 dakika demlenmesi için bırakın. Daha sonra çayı süzgeçten geçirin ve çiçek kısımlarını süzün. Çayınız hazır. Tatlandırmak için limon ve bal ekleyebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan çay içilmelidir. Özellikle uyumadan bir saat önce tüketilmesi önerilir.

3- Kuşburnu Çayı

Soğuk algınlığına ve enfeksiyonlara iyi gelmesi sebebiyle dört mevsim en çok tercih edilen bitki çaylarından biridir kuşburnu. Yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir, sindirim problemlerine iyi gelir, kansızlığı önlemeye yardımcı olur. Bunlar kuşburnunun sayısız faydasından sadece birkaçı.

Kuşburnu çayı nasıl demlenir?

Hazırlanışı:

  • 1 yemek kaşığı kurutulmuş kuşburnu
  • 1 su bardağı içme suyu

Kurutulmuş kuşburnunu yıkayarak, bir su bardağına 1 yemek kaşığı kadar ekleyerek ocakta 10-15 dakika kaynatabilirsiniz. Kaynatma aşamasından sonra ocağın altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Dilerseniz kuşburnu meyvesinin yapraklarını da çayınıza ilave edebilirsiniz.

4-Ihlamur Çayı

A, C vitaminleri açısından zengin olan ıhlamur, soğuk algınlığı denilince akla ilk gelen bitki çaylarından biri. Balgam söktürücü ve öksürük kesici etkiye sahip ıhlamur, aynı zamanda demir, magnezyum ve kalsiyum açısından da zengin. Ayrıca bağışıklığın desteklenmesinde, vücuttaki toksinlerin atılmasında, kan basıncını dengelemede, hazımsızlığın giderilmesinde de etkin rol oynuyor.

Ihlamur çayı nasıl demlenir?

Hazırlanışı:

Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir.Eğer tatlandırmak isterseniz 1 çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Arzuya göre birkaç damla limon suyuda eklenebilir.

5-Yeşil Çay

Yeşil çay, siyah çayın işlenmemiş halidir. Bu yüzden fazla tüketimi ödem oluşmasına sebep olabilir. Ancak metabolizma hızlandırıcı etkisini de bir kenara atamayız. Günde 2 fincan yeşil çay hem sağlığa yarar sağlar hem de fazla kiloların verilmesinde kolaylık sağlamaktadır. Aynı zamanda bağışıklığın kuvvetlenmesinde rol oynamaktadır.

Yeşil çay nasıl demlenir?

Hazırlanışı:

1 bardak kaynayan suyu ocaktan alın. 1 yemek kaşığı yeşil çayı ilave edin. İçerisine limon suyu, çubuk tarçın ve limonu ilave ederek sağlıklı bir yeşil çay hazırlayın.

Günde 2-3 bardaktan fazla yeşil çay içmek önerilmemektedir.

6-Ekinezya Çayı

Papatya ailesinin pembe, mor yapraklı bu zarif çiçeği, antibiyotik özelliği sayesinde kış aylarında soğuk algınlığı için kullanılan çayların vazgeçilmez bileşenlerinden biri. Ancak faydaları bu kadarla sınırlı değil. Ekinezya, ağrı ve enfeksiyon tedavisinde güçlü bir yardımcıdır. Metabolizmayı canlandırır, kan dolaşımını hızlandırır, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ek olarak stres ve üzüntü gibi duygu durumlarını hafiflettiği de biliniyor.

Ekinezya çayı nasıl demlenir?

Hazırlanışı:

4 tatlı kaşığı ekinezya ve 1 litre kaynar su yeterli oluyor. Kaynar suyun içine ekleyeceğiniz ekinezyaları yaklaşık 5 dakika kaynattıktan sonra süzerek tüketebilirsiniz.

7-Kış Çayı Tarifi

  • 500 ml su
  • Yarım limon
  • 1 tutam ıhlamur
  • 1-2 adet çubuk tarçın
  • 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil
  • 5-6 adet karanfil

Bütün malzemeleri 500 ml suyun içerisinde kaynatıp, süzdükten sonra  içebilirsiniz.

8-Nar Çiçeği (Hibiskus) Çayı

Nar çiçeğinden elde edilen çayın insan vücuduna bir çok faydası bulunmaktadır. Nar çiçeği çayının özellikle mevsiminde tüketilmesi bir çok hastalığında önüne geçmekte ve tedavilerinde yardımcı niteliği taşımaktadır.Nar çiçeği çayının rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle de ruhsal ve bedensel yorgunluğa iyi gelmektedir. Nar çiçeği çayı böbreklere de iyi gelmektedir. Özellikle taş ve kum oluşumunu ve iltihaplanmanın önüne geçmektedir.

Nar çiçeği çayı nasıl demlenir?

Hazırlanışı:

Nar çiçeği çayı klasik demlemenin yanı sıra filtre yöntemi ile yapılabilmektedir. Standart demlemenin yanı sıra filtreleme ile yapıldığı takdirde yaklaşık 80 derecelik sıcak suyun içine bir kaçık nar çiçeği konulması yeterlidir. Bu işlemin yapılmasının ardından bir kaşık yardımı ile 3 – 4 dakika karıştırılmasından sonra süzülerek veya direk olarak servis yapılarak tüketilebilir. Klasik demleme modelinde yaklaşık 5 dakika kadar sıcak suyun kapatılmasının ardından demlemeye bırakılmalıdır.

Evinizin tüm havasını değiştirecek basit öneriler

Önceki makale

Pratik Domates Çorbası Tarifi

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz