Pratik Bilgiler

Fırın ve ocak temizliği nasıl yapılır?

Fırın ve ocak temizliği her evde mutlaka yapılması gereken alanlardan biridir. Peki saatlerce uğraşmadan fırın ve ocağınızı pırıl pırıl yapmanın püf noktaları nelerdir, işte detaylar..

Fırın Temizliği Nasıl Yapılır?

Eğer fırınınız uzun süredir temizlemediyseniz ; öncelikle güçlü yağ sökücü ve ızgara temizleyici bir ürüne ihtiyacımız olacak.

Fırın için özel yapılmış ve içindeki ızgaralara kadar temas edip onları sarma özelliği gösteren köpük ya da spreyleri kullanabilirsiniz. İdeali temizleyiciyi uygulayıp bir gece bekletip sabah temizlemeniz.Ancak o kadar zamanınız yoksa en az 1 saat beklemeniz gerekmektedir.

Randımanlı bir fırın temizliği için telleri söküp silip yeniden takmanızda fayda var. Fırınınızın kapağında hiç kalıntı kalmadığından da emin olun. Çünkü temizleyicilerin içindeki kimyasallar fırın çalıştığında ısı ile tepkimeye girerek sağlık için tehlikeli durumlar oluşturabilir.

Uygulanan kimyasallara rağmen fırınınızda çıkmayan lekeler varsa; Fırının içindeki lekelerin üstüne tuz dökün ve fırınınızı tuz kahverengi olana kadar ısıtın. Daha sonra lekeleri nemli bir mutfak bezi yardımıyla kolayca temizleyebilirsiniz.

Fırın ılıkken içini yarım limonla ovun, sonra da sabunlu suyla silin. Tüm bu işlemler sonucunda fırınınız tertemiz olacaktır.

Dikkat edilmesi gereken noktalar;

Fırın ve ocak temizliği yaparken davlumbaz, set arası gibi bölümleri atlamayın. Malzemelerine dikkat ederek temizlik malzemenizi belirleyin.

Fırını içi boşken çalıştırmayın. İlla denemek istiyorsanız, içine bir bardak su koyun ve bir dakika çalıştırın. Su, mikrodalganın enerjisini emecek ve fırına zarar vermeyecektir.

Fırını diğer ısıtma araçlarıyla yan yana koymayın. Aynı şekilde, ıslak ve nemli mekanlardan da uzak tutun. Hava giriş ve çıkış yerlerini asla kapatmayın.

Ocak Temizliği Nasıl Yapılır?

Öncelikle gazlı bir ocağınız varsa ızgaraları kaldırın,  ocak üzerinde varsa gıda kalıntılarını temizleyin.

Kimyasallardan hoşlanmıyorsanız ılık sabunlu su ile ocağın üzerini silin, arkasından da çözücü özelliği olan sirke ile inatçı kirleri temizleyin. Ama tıpkı fırında olduğu gibi ocak yüzeyi için özel olarak geliştirilmiş sprey bir yüzey temizleyici her zaman daha etkili olacaktır.

Gaz çıkışının olduğu bölümleri kimyasaldan zarar görmemesi için alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.

Ocak düğmelerini nemli bir bezle temizleyin. Asla suda bekletmeyin çünkü suda bekletmeniz performanslarını etkileyebilir.

Tüm temizleme işlemleri bittikten sonra ocağınızı ve düğmelerini kurulamanız gerekmektedir.

 

 

Sıkıntıdan kurtulmak için okunacak dua ve sureler

Önceki makale

Yeşillikler buzdolabında bozulmadan uzun süre nasıl saklanır

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz