Sağlık

Sindirim sistemini hızlandıran vitamin ve mineraller

Sindirim Sisteminin Çalışmasını Hızlandıran Vitamin ve Mineraller bulunmaktadır.Bağırsak sağlığı, bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.Bağırsak sorunları vücutta yaşanan birçok sorunun alt yapısını oluşturur.Sindirim sisteminin iyi çalışmasının yolu bağırsakların sağlıklı olmasından geçmektedir.Bağırsak sağlığını destekleyerek sinirim sistemini korumaya ve iyileştirmeye yardımcı olan bazı vitamin ve mineraller vardır.

B Vitaminleri:

Kırmızı ette, yağlı balıklarda (somon vb. gibi) ,süt ürünlerinde ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. B vitaminleri vücudun kırmızı kan hücreleri oluşturmasına ve enerji üretimine yardımcı olmaktadır. Sindirim sağlığı midenin ve bağırsakların düzün çalışmasına bağlıdır. B vitaminleri  mideyi koruyarak mide ve bağırsakların düzgün çalışmasını sağlar ve bu sayede sindirim sistemi sağlığına katkı sağlarlar.

Demir:

Demir bağırsaktaki iyi bakterilerin üretimini desteklemektedir.Demir içeren besinler ve demir deposu sağlıklı yiyecekler arasında ilk sırada karaciğer yer alır. 75 gramında 5 gram demir içerir. Aynı zamanda çinko, potasyum, folik asit ve A vitamini açısından da zengindir. Kolesterol miktarı yüksek bir besin olduğundan tüketiminde dikkatli olunmalıdır.

Karaciğerden sonra  kırmızı et, istiridye, sardalya, uskumru gibi balıklar, hindi, tavuk gibi kümes hayvanları, ıspanak, karalahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, antep fıstığı, badem gibi kabuklu yemişler, kuru erik, kuru üzüm gibi kuru meyvelerde bolca demir bulunmaktadır.

D Vitamini:

D vitamini kas, sinir ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarına yardımcı olmakta ve vücutta kalsiyumun emilmesini sağlamaktadır. Beslenme ile birlikte D vitamini bitkisel ya da hayvansal ürünlerden alınabilir. Aynı zamanda güneşten gelen ultraviyole b ışınları, öncül D vitamini formlarından deride fotokimyasal olarak D vitamini oluşturabilir. Normal koşullar altında insan vücudunda bulunan D vitamininin büyük bir kısmı deride sentezlenir

Çinko:

Hafif düzeyde çinko eksikliği bile sindirim enzimi üretimini azaltabilmektedir ve bu sızdıran bağırsak hastalığı olasılığını artırmaktadır. Sığır eti, kuzu eti, istiridye ve karaciğerde çinko doğal olarak bulunmaktadır.

Magnezyum:

Genel sağlık için hayati bir mineral olan magnezyum, bağırsaktaki iltihabı azaltmaktadır. Magnezyum eksikliğinde iyi bağırsak bakterileri zarara uğramakta ve kan şekeri seviyelerinin dalgalanmasına neden olabilmektedir.

Selenyum:

Selenyum minerali bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltmaktadır. Selenyum eksikliğinin stresi ve iltihabı arttırdığı kanıtlanmıştır, bu da bağırsak zarında potansiyel hasara yol açarak sızdıran bağırsak sendromuna neden olmaktadır.

Ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendiren besinleri öğrenmek için Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.

 

B12 Vitamini eksikliği nedir, belirtileri nelerdir?

Önceki makale

Sonbahar tatili vazgeçilmezlerinden Kapadokya

Sonraki makale

Siz de beğenebilirsiniz